Vyvarujte se negativních účinků oxidace při měření výšky hladiny

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Vyvarujte se negativních účinků oxidace při měření výšky hladiny

    I ty nejodolnější nádrže a nádoby stárnou a jsou náchylné k oxidaci. Pravidelná a správná údržba je pomáhá udržovat v dobré kondici, ale i přesto stále dochází k oxidaci a uvolňování feritů (oxidů železa) do média – kapaliny. Ferity nejen že mění kvalitu produktu, ale mají také nepříznivý vliv na přístrojové vybavení závislé na magnetismu, poškozují jeho přesnost a snižují jeho životnost.

    Ferity jsou sloučeniny oxidu železa a jednoho nebo více dalších kovů. Přitahují je další magnetické části zařízení, jako je magnet nacházející se v plováku magnetických hladinoměrů. Nahromaděním mohou způsobit zaseknutí plováku uvnitř potrubí nebo komoře obtokového stavoznaku, což může vést k nepřesným měřením.

    Řešení: Magnetické separátory částic MPT

    Separátor magnetických částic pro stavoznak

    Magnetický separátor částic MPT pro obtokový stavoznak

    Zejména u stárnoucích provozů je velmi obtížné úplně vyloučit oxidaci a s ní spojenou tvorbu feritů v rámci samotného procesu. Dalším zdrojem vzniku malých magnetických částic mohou být i oděry od čerpadel a jiných pohyblivých částí systému. Společnost KSR Kuebler proto nabízí magnetické separátory částic, model MPT, které tento efekt minimalizují. Pokud je separátor instalován přímo v procesním potrubí mezi magnetickým indikátorem hladiny a nádobou, zachytává magnetické částice z proudu kapaliny a brání jim v ovlivňování měřidla. Separátor má sadu výkonných magnetů, které přitahují ferity a magnetické částice, než se dostanou k ukazateli hladiny. Obsluha tak může jednoduše pomocí zátky tyto na magnetu nahromaděné nechtěné vedlejší produkty odstranit ze sifonu separátoru, provést preventivní údržbu a poté znovu vložit vyčištěné magnety zpět tak, aby mohl proces pokračovat v procesu s velmi malými prostoji.

    Starší zařízení, zejména nádrže a nádoby z měkké oceli, které se nacházejí v chemických a rafinérských provozech, získávají díky magnetickým separátorům částic další výhody. Zajišťují nejen správné odečty výšky hladiny, ale také udržují produkt čistší a kvalitnější s méně rozsáhlým každodenním testováním a čištěním.

    Magnetické separátory částic MPT jsou spolehlivé, nákladově efektivní a nenáročné na údržbu. Jsou dobrým řešením pro vyrovnání účinků nahromadění feritu a magnetických částic, zachování přesnosti a prodloužení životnosti magnetických hladinoměrů. Separátory lze také dovybavit již stávající systémy. Dodávány jsou v páru, pro spodní procesní připojení s magnetem, pro horní bez magnetu.

     

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete si přečíst související článek Stavoznaky s vizuální signalizací pro měření výšky hladiny, nebo se podívat na naše další články, případně si projít kategorii související s tímto článkem (Stavoznaky), nebo si prohlédnout relevantní produkty (Magnetický obtokový stavoznak BNA, Magnetický separátor částic MPT). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce KSR Kuebler.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky