Tepelné snímače a regulátory hmotnostního průtoku plynu Bronkhorst EL-FLOW Prestige

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Tepelné snímače a regulátory hmotnostního průtoku plynu Bronkhorst EL-FLOW Prestige

    Nizozemský výrobce Bronkhorst High-Tech B. V. uvádí pod označením El-Flow Prestige novou generaci tepelných snímačů a regulátorů hmotnostního průtoku plynů osvědčené řady El-Flow. Oproti předchozím verzím byly zdokonaleny téměř všechny komponenty těchto přístrojů a tím významně zlepšeny jejich vlastnosti.

    Senzor

    Univerzální hmotnostní průtokoměr plynu EL-FLOW Prestige

    Univerzální hmotnostní průtokoměr plynu EL-FLOW Prestige – obr. 1

    Přístroje řady El-Flow Prestige pracují na tepelném principu s využitím obtoku. V jejich senzoru je namísto tradiční metody CTA (Constant Temperature Anemometry) použita nová metoda založená na vyvažování rozdílu teplot (Differential Temperature Balancing – DTB). Senzory typu DTB se vyznačují v širokém rozmezí lineární statickou převodní charakteristikou a prvotřídní stabilitou včetně menší citlivosti převodní charakteristiky senzoru na změny teploty a tlaku měřeného plynu.

    Celkem jsou v rámci řady El-Flow Prestige k dispozici dva typy hmotnostních průtokoměrů a čtyři typy regulátorů hmotnostního průtoku (obojí s nastavitelnými měřicími rozsahy v rozmezí celkem od 0,014 až 0,7 Nml/min do 0,4 až 20 Nl/min) a regulátor hmotnostního průtoku (rozsah v rozmezí od 0,14 až 7 Nml/min do 0,4 až 20 Nl/min) s vestavěným uzavíracím ventilem (obr. 1). Chyba přístrojů řady El-Flow Prestige při jmenovitých kalibračních podmínkách není větší než 0,5 % z naměřené hodnoty plus 0,1 % z měřicího rozsahu.

    Vlastnosti senzorů typů CTA a DTB

    Princip uspořádání a činnosti senzoru typu CTA

    Princip uspořádání a činnosti senzoru typu CTA (Constant Temperature Anemometry) – obr. 2

    Princip uspořádání a činnosti senzoru typu DTB

    Princip uspořádání a činnosti senzoru typu DTB (Differential Temperature Balancing) – obr. 3

    Základní uspořádání a odlišnost funkce senzorů hmotnostního průtoku založených na principech CTA a DTB jsou patrné z obr. 2 a obr. 3. Jejich typické statické převodní charakteristiky jsou ukázány na obr. 4.

    Senzory typu CTA mají tyto základní vlastnosti:

    • senzor má dva prvky, každý s vyhřívacím tělesem a čidlem teploty média, jestliže médium neproudí, T1 = T2,
    • v důsledku průtoku média T1 klesá a naopak T2 roste,
    • měronosným signálem senzoru typu CTA je rozdíl teplot T2 a T1.

    Senzory typu DTB, na rozdíl od typu CTA, neodvozují měřicí signál z rozdílu teplot, ale z množství energie dodávané do vyhřívacích těles:

    • senzor má obdobně dva prvky (každý s vyhřívacím tělesem a čidlem teploty média),
    • teplota obou prvků je udržována konstantní na hodnotě Tokolí +35 °C,
    • při průtoku média T1 klesá, takže k udržení konstantní teploty Tokolí +35 °C je nutné zvětšit množství energie dodávané vyhřívacím tělesem 1; vyhřívacímu tělesu 2 naopak při proudícím médiu stačí k udržení požadované teploty méně energie než při médiu bez pohybu,
    • měronosným signálem senzoru typu DBT je rozdíl mezi množstvími energie potřebnými k udržení jednotlivých vyhřívacích těles na konstantní teplotě,
    • statická převodní charakteristika senzoru typu DTB je v širokém rozmezí lineární a signál senzoru při překročení jmenovitého maximálního průtoku senzorem neklesne (na rozdíl od senzoru typu CTA – viz obr. 4).
    Principiální statické převodní charakteristiky senzorů typu CTA a typu DTB

    Principiální statické převodní charakteristiky senzorů typu CTA a typu DTB – obr.4

    Elektronika

    Stejně jako ostatní regulátory průtoku značky Bronkhorst mají i přístroje řady El-Flow Prestige přímo na desce elektroniky vestavěný PID regulátor. Díky použití senzoru typu DTB a nového provedení desky plošných spojů s elektronikou spotřebovávají přístroje řady El-Flow Prestige o 30 % méně energie než předchozí modelová řada.

    Přímo v přístroji je uloženo 25 převodních křivek, takže jej lze přestavit podle potřeby na jeden z 25 různých plynů přímo na pracovišti, bez nutnosti vyjímat přístroje ze zařízení. Je také možné nastavit směs až z pěti plynů uložených v přístroji.

    Rozsah přístroje lze upravit od 40 do 120 % jmenovitého měřicího rozsahu senzoru nastaveného při výrobě. Základní přesnost přístroje (viz shora) zůstává při změně rozsahu mezi 80 až 120 % jmenovité hodnoty zachována. Při měřicím rozsahu nastaveném mezi 40 až 80 % jmenovité hodnoty je nejistota měření ±0,5 % z naměřené hodnoty plus ±0,2 % z měřicího rozsahu. Dále je možné zadat skutečné provozní parametry média (tlak, teplota) a tím pozitivně ovlivnit přesnost měření (tzv. aktivní kompenzace).

    Novinkou je volitelně nastavitelný kolík 5 v připojovacím konektoru, který nebyl dříve využit. Nyní může být použit např. k řízení externího ventilu, spuštění výstrahy, aktivaci uzavíracího ventilu nebo k dávkování plynu.

    Komunikační rozhraní

    Stejně jako u předchozích modelů je v základním provedení přístrojů řady El-Flow Prestige k dispozici analogový výstup v různém provedení spolu s digitální linkou RS-232 (volitelně RS-485 s protokolem Modbus RTU, Modbus ASCII nebo firem ním Flow-Bus™). Na objednávku se dodávají také přístroje s rozhraním Profibus, DeviceNet, EtherCAT či Profibus.

    Regulační ventil

    Pro přístroje řady El-Flow Prestige byl vyvinut nový typ regulačního ventilu s dvojitou pružinou, umožňující jemněji regulovat průtok a také, díky menší náchylnosti k zaseknutí, prodlužující dobu provozního života ventilu. Na pístu ventilu je použito již ve standardním provedení těsnění z perfluorelastomeru třídy FFKM s větší odolností proti agresivním plynům, jako např. HCl, AsH3, COF2 atd.

    Software

    Firma Bronkhorst dodává veškerý software pro své přístroje zdarma.

    Novinkou je ovládací program v nové verzi FlowTune 2.05, umožňující vybrat patřičný plyn z databáze přístroje a nastavit provozní podmínky přístroje.

    Pro pohodlí zákazníků používajících program LabVIEW je zdarma k dispozici certifikovaný plug-and-play ovladač pro přístroje komunikující protokolem Flow-Bus.

    Autor článku: Martin Niederle - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete se podívat na naše další články, případně si projít kategorie související s tímto článkem (Průtokoměry a regulátory průtoku plynu, Měření a regulace průtoku), nebo si prohlédnout relevantní produkt (EL-FLOW Prestige, všestranný hmotnostní průtokoměr). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Bronkhorst.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky