Hledáte enkodér pro bezpečný chod vašeho zařízení?

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Hledáte enkodér pro bezpečný chod vašeho zařízení?

    Nemusí to být vždy SIL

    K plnění úkolů související s bezpečností a spolehlivým chodem vašich zařízení nemusíte vždy použit drahý a certifikovaný SIL enkodér. Vhodnou a ekonomicky příznivou variantou pro vás mohou být redundantní enkodéry Wachendorff.

    Redundantní enkodér Wachendorff WDGR58BVysoká úroveň výkonu a nižší náklady

    Pro realizaci bezpečnostní funkce podle výkonnostní úrovně d (Performance Level d) nebo SIL 3 nemusí všechny komponenty nutně splňovat bezpečnostní požadavky přímo. Požadované úrovně bezpečnosti lze často dosáhnout redundantními informacemi a příslušným řídicím systémem.
    Téměř všechny bezpečnostní nebo kontrolní systémy související s bezpečností mají konvenční vstupy. Díky tomu je možné použít levné standardní komponenty s vysoce kvalitními redundantními enkodéry ze sestavy řízené procesem a nákladově efektivně tak dosáhnout požadované úrovně bezpečnosti.

     

    Dokonalá koordinace 2 principů měřeníRedundantní enkodér Wachendorff WDGR58B - pohled zezadu

    Bezpečnost při poruše je zvýšena použitím 2 různých principů měření a co nejméně identických součástí. Redundantní enkodéry Wachendorff poskytují dva různé signály, které jsou generovány zcela nezávisle na sobě, ale stále mohou být ve vzájemném vztahu. Dokonce i napájecí zdroje jsou k dispozici samostatně pro každou senzorovou jednotku. Základní myšlenka tohoto principu spočívá v tom, že různé senzorové platformy také reagují s různými senzitivitami nebo necitlivostí na poruchy jakéhokoli druhu, a proto nezpůsobí selhání současně, takže následující elektronika může spolehlivě detekovat možnou poruchu.

    MTTFd – pro vaše plánování

    Abyste mohli ve své aplikaci používat necertifikovaná zařízení k provádění úkolů souvisejících s bezpečností, musíte dodržovat několik věcí. Například během montáže mechanických částí musíte zajistit, aby hřídele, které mají být vzájemně spojeny, měly tvarové uložení a bylo tak spolehlivě zabráněno prokluzu. Významnou roli hraje také hodnota MTTFd (střední doba do nebezpečného selhání). Tato hodnota je uvedena v příslušných datasheetech redundantních enkodéru Wachendorff.

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete se podívat na naše další články, případně si projít kategorii související s tímto článkem (Měření polohy, otáček, délek a úhlů natočení), nebo si prohlédnout relevantní produkt (Redundantní enkodéry WDGR a WDGE). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Wachendorff Automation.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky