Magnetické stavoznaky s horní montáží

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Magnetické stavoznaky s horní montáží

    Magnetické nepřímé stavoznaky představují spolehlivé, přesné a nákladově efektivní řešení pro měření výšky hladiny. Lze je namontovat z boku nádrže (obtokové stavoznaky) nebo ze shora (stavoznaky s horní montáží).

    Horní montáž je optimální zejména tam, kde jsou skladovací nádrže příliš malé a nehodí se pro ně implementace standardní konfigurace s bočním připojením a měření obtokovými stavoznaky. Stavoznaky s horní montáží mají také vynikající uplatnění pro mobilní nádrže a pro nádrže umístěné ve stísněných prostorech.

     

    Jak fungují magnetické stavoznaky s horní montáží?

    Stavoznaky s horní montáží mají jednoduchý design, který vyžaduje pouze jedno procesní připojení. Tento stavoznak má komoru s jedinou přírubou ve spodní části. Uvnitř a vně komory se pohybuje vodicí tyč, na jejichž koncích je dole připevněn plovák a nahoře permanentní magnet. Plovák se pohybuje společně s úrovní hladiny v nádrži, přičemž tento pohyb vodicí tyč volně kopíruje na permanentní magnet. Tím jsou ovládány dvoubarevné segmenty (válečky) zobrazovací lišty. Pro pozorovatele signalizuje hranice mezi barvami segmentů úroveň hladiny nádrže.

    Magnetický stavoznak s horní montáží
    Magnetický stavoznak s horní montáží - princip fungování
    Magnetický stavoznak s horní montáží - princip fungování

    Magnetické pole ovládacího magnetu působí i na blízké okolí komory, kde může ovládat další instalované měřicí prvky – limitní spínače pro binární výstup I/O, nebo kontinuální snímače pro spojitý výstup 4-20 mA.

    Magnetický stavoznak s horní montáží - uklidňující trubka

    U mobilních nádrží, které se často pohybují, zaručuje perfektně svislý pohyb plováku vodicí pouzdro. V případech, kdy při procesu dochází k míchání uvnitř nádrže, blízkého vstupu nebo mimořádně dlouhých vodicích tyčí, které jsou náchylné k ohýbání, se doporučuje použití uklidňovací trubky (stilling well). Jedná se o perforovanou trubku s dostatečným průměrem, která zajišťuje, že uvnitř i vně ní je klidná, ale stejná hladina jako v celé nádrži. Konstrukce uklidňovací trubky musí reflektovat průměr plováku, aby nedocházelo jejímu k zanášení a ucpání, a tedy ovlivnění celého měření.

    Stavoznaky UTN od výrobce KSR Kuebler

    Magnetické nepřímé stavoznaky UTN s horní montáží jsou vhodné pro většinu průmyslových a komerčních aplikací těchto oblastí:

    • chemický a petrochemický průmysl
    • těžba ropy a zemního plynu
    • energetická zařízení, turbíny, elektrárny
    • vodohospodářství
    • výroba potravin a nápojů
    • farmacie

    Aby byla zajištěna co nejlepší přesnost měření, společnost KSR KUEBLER Niveau-Messtechnik GmbH navrhuje a vyrábí plováky speciálně vždy pro každou danou aplikaci. Volitelná tlumící pružina uvnitř komory chrání plovák před přetlakem nebo náhlými tlakovými rázy. Ovládací magnety jsou vybírány tak, aby zajistily maximální vyvážení s nejnižší hmotností, čímž se minimalizuje velikost a délka plováku i komory. Stavoznaky UTN jsou standardně vyráběny pro měření do délek 3 000 mm. Delší délky jsou k dispozici na vyžádání.

    Široké uplatnění zajišťuje stavoznakům UTN možnost jejich použití v rozsahu teplot -60 °C až +300 °C a tlaků od vakua až do 40 bar. Volba konstrukčního materiálu, která zahrnuje různé nerezové oceli a slitiny, jako jsou Hastelloy® a Inconel®, zvyšuje univerzálnost tohoto hladinoměru a korozní kompatibilitu s měřeným médiem. Při správném nainstalování a používání nevyžadují stavoznaky UTN prakticky žádnou údržbu a fungují spolehlivě po celé roky.

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete si přečíst související článek Stavoznaky s vizuální signalizací pro měření výšky hladiny, nebo se podívat na naše další články, případně si projít kategorie související s tímto článkem (Stavoznaky, Měření výšky hladiny, Měřicí technika), nebo si prohlédnout relevantní produkt (Stavoznak s horní montáží UTN). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce KSR Kuebler.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky