Dávkování plynu do bioreaktorů pomocí hmotnostních průtokoměrů Bronkhorst

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Dávkování plynu do bioreaktorů pomocí hmotnostních průtokoměrů Bronkhorst

    Schéma řízení průtoku plynů do bioreaktoru

    Schéma řízení průtoku plynů do bioreaktoru – obr. 1

    V oboru moderní biotechnologie jsou velkými pomocníky bakterie, které se podílejí na produkci chemických, farmaceutických nebo biologicky aktivních substancí, jako jsou např. protilátky nebo inzulin. Bioreaktory představují jejich „umělou líheň“. Jde o zařízení, kde je třeba regulovat teplotu, dávkování plynů a kapalin a sledovat hodnotu pH (obr. 1). Základem pro vedení kultivace bakterií v bioreaktoru je vysoce přesné dávkování plynů, jako jsou kyslík a oxid uhličitý.

    Nejmenší laboratorní bioreaktory mají kultivační nádobu o objemu od 500 ml. Rozměry celého zařízení jsou srovnatelné se stolním počítačem. Ovšem i tyto bioreaktory musí být vybaveny všemi druhy snímačů, obvykle velmi malých rozměrů. Jejich součástí jsou i regulátory malých hmotnostních průtoků plynů, jako jsou kyslík, dusík, oxid uhličitý nebo oxid uhelnatý. Je třeba, aby i uvedené přístroje byly malých rozměrů. Pro splnění těchto požadavků nabízí nizozemská firma Bronkhorst regulátory hmotnostního průtoku IQ+ Flow.

    Bronkhorst - MASS-STREAM, IQ+FLOW, EL-FLOW Select

    Bronkhorst – MASS-STREAM, IQ+FLOW, EL-FLOW Select – obr. 2

    Pro laboratorní bioreaktory je obvykle vyžadována přesnost regulátorů průtoku ±3 %. Hmotnostní průtokoměry a regulátory průtoku IQ+ Flow (obr. 2) mají garantovanou přesnost ±1,5 % z odečtu plus ±0,5 % z rozsahu stupnice, proto požadovanou přesnost zcela splňují, a navíc jsou to nejmenší přístroje svého druhu na trhu. V případě potřeby je možné po­užít ještě přesnější regulátory z řady EL-Flow Select nebo odolné regulátory s krytím IP65 z řady Mass-Stream (obr. 2). Všechny zmíněné přístroje se vyznačují nejen velkou přesností měření a regulace, ale také výbornou opakovatelností (<0,2 % z odečtu).

    Tyto regulátory průtoku mají v základním provedení analogový výstupdigitální komunikační rozhraní RS-232, volitelně také RS-485, s různými protokoly. Možnosti ovládání regulátorů jsou tedy široké: od analogového řízení proudovou smyčkou 4 až 20 mA po řízení nejmodernějšími protokoly, jako jsou EtherCAT nebo Profinet. Při zapojení přístrojů do sítě Flow-Bus (protokol vyvinutý výrobcem Bronkhorst) lze regulátory ovládat prostřednictvím softwaru výrobce, který je k přístrojům dodáván zdarma, nebo např. prostřednictvím LabVIEW.

    Autor článku: Martin Niederle - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete se podívat na naše další články, případně si projít kategorie související s tímto článkem (Průtokoměry a regulátory průtoku plynu, Měření a regulace průtoku, Elektronické tlakoměry a regulátory tlaku), nebo si prohlédnout relevantní produkty (IQ+ FLOW průtokoměr v miniaturním provedení, MASS-STREAM, průmyslový hmotnostní průtokoměr, EL-FLOW Select, hmotnostní průtokoměr plynu). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Bronkhorst.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky