Co je hladinoměr a k čemu slouží?

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Co je hladinoměr a k čemu slouží?

    Hladinoměr ukazatel hladiny vody

    Měření výšky hladiny na vodních tocích

    Hladinoměr je měřicí zařízení, díky kterému můžeme sledovat (monitorovat) výšku hladiny nebo mezihladiny kapalných médií a sypkých látek. Pro hladinoměry kapalných médií se lety vžil název „stavoznak“, někdy se ale setkáváme i s méně častým označením „vodoznak“.

    Historicky prvním takovým stavoznakem, který kdy člověk použil pro hlídání hladiny, byl pravděpodobně obyčejný klacek. Jeho následné zdokonalení v podobě tyčových měřidel se stupnicí zprvu vyhovovalo pro nádoby jednoduchých geometrických tvarů. Pro primitivní měření jsme vypočítali např. objem válce nebo kvádru a výšku hladiny tak jednoduše odvodili.

    Obvykle jsme takto hlídali hladinu vody. I dnes můžeme stále taková měřidla na vodních tocích spatřit. Na jedno takové tyčové měřidlo s úsměvem vzpomínají i motoristé, kdy jím hlídali hladinu benzínu v nádrži u ranných modelů vozidla Trabant 601.

    Hladinoměr Trabant - ukazatel stavu paliva v nádrži

    Hladinoměr Trabant – ukazatel stavu paliva v nádrži

     

     

    S vývojem a nástupem měření hladiny u komplikovanějších aplikací, jako jsou např. různé složitě tvarované zásobní a provozní nádrže, destilační kolony, odparky, krystalizátory, mísicí nádoby apod., kdy nemůžeme objem jednoduše určit a empirický odhad nedává smyls, musíme používat stále více sofistikovanějších stavoznaků, které umožňují nejen místní zobrazení polohy hladiny na zvoleném zobrazovači (skleněný průzor, magnetická lišta s válečky), ale i přenos této informace na dálku.

    Odporový snímač hladiny FLR-SC s funkcí Bluetooth

    Plovákový snímač hladiny FLR-SC s funkcí Bluetooth

    Klasifikace stavoznaků

    Stavoznaky můžeme klasifikovat z různých hledisek, nejčastěji je dělíme podle použitého funkčního principu. Mezi frekventované, se kterými se nejčastěji setkáváme, patří plovákové, radarové, ultrazvukové a kapacitní měřidla. Dále je můžeme dělit dle typu elektrického výstupu na hladinové spínačesnímače hladiny.

    Hladinový spínač vs. snímač hladiny

    Tyto dva pojmy, resp. především pojem hladinový spínač, lidé v praxi často zaměňují. Samozřejmě obecně můžeme chápat hladinový spínač jako snímač limitního bodu – z pravidla měření maximální nebo minimální hladiny – výstupem je ovšem binární signál (I/0), proto je zařízení vhodnější uvádět jako spínač.

    Snímače hladiny naopak disponují spojitým výstupem 4-20 mA (0-10 V) – analogovým nebo digitálním – a generují signál v celém pásmu měřené výšky hladiny. Výstupní signál také často přenáší do řídicího systému nějaký z průmyslových komunikačních protokolů typu HART®, Bluetooth®, FOUNDATION™ fieldbus, PROFIBUS PA a jiný.

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete si přečíst související článek Jak kalibrovat hladinoměry? Lze to vůbec?, nebo se podívat na naše další články, případně si projít kategorii související s tímto článkem (Měření výšky hladiny), nebo si prohlédnout relevantní produkty (Magnetický obtokový stavoznak BNA, Přímý skleněný stavoznak LGG, Vertikální hladinový spínač FLS, Odporový snímač hladiny FLR). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce KSR Kuebler.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky