Bronkhorst ES-FLOW – ultrazvukový průtokoměr a regulátor malých průtoků kapalin

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Bronkhorst ES-FLOW – ultrazvukový průtokoměr a regulátor malých průtoků kapalin

    ES-FLOW ultrazvukový průtokoměr

    Nizozemská firma Bronkhorst, přední evropský výrobce hmotnostních průtokoměrů a regulátorů průtoku, uvádí na trh novou řadu ultrazvukových průtokoměrů pro měření a regulaci malých průtoků kapalin – nejmenších na trhu z těch, které využívají ultrazvukový princip měření.

    Přístroje ES-Flow jsou určeny pro objemové měření malých průtoku kapalin od 4 ml·min–1 až po 1 500 ml·min–1, a to s velkou přesností, rychlou odezvou a minimální tlakovou ztrátou. Vzhledem k hygienickému designu přístroje nacházejí široké uplatnění zejména v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, ale pro svou univerzálnost mají široké možnosti použití i v jiných oborech. Přesnost měření je ±1 % z odečtu plus ±1 ml·min–1. ES-Flow mají také sekundární výstup pro měření teploty média.

    Průtokoměry ES-Flow jsou použitelné pro měření širokého spektra kapalin, nezávisle na jejich vlastnostech (je možné měřit i nevodivé kapaliny). Díky kombinaci přímé trubičky senzoru s nulovým mrtvým objemem a hygienického procesního připojení pomocí potravinářských přírub tri-clamp lze průtokoměr použít pro úlohy se zvýšenými požadavky na hygienu. V tomto provedení je maximální absolutní provozní tlak 1 MPa.

    Bronkhorst ES-FLOW se zubovým čerpadlem

    Bronkhorst ES-FLOW se zubovým čerpadlem

    Při použití v ostatních úlohách, kde hygie­nické provedení není třeba, může být průtokoměr vybaven kompresním šroubením se zářeznými kroužky (Swagelok). V tomto provedení je provozní tlak až 10 MPa. Všechny části přístroje, které se dostanou do styku s protékaným médiem, jsou vyrobeny výhradně z korozivzdorné oceli 316L. ES-Flow má krytí IP67, a to včetně multifunkčního dotykového displeje, který je v přístroji integrován. Prostřednictvím displeje je možné nejen zobrazovat průtok, měnit jednotky, nastavovat alarmové hodnoty, čítače a dalších funkce, ale i nastavovat průtok při propojení průtokoměru s regulačním ventilem nebo zubovým čerpadlem. Přímo ovládaný proporcionální ventil nebo zubové čerpadlo jsou řízeny s pomocí PID regulátoru, který je v průtokoměru zabudován.

    Kromě ovládání z vestavěného displeje lze stejně jako u ostatních průtokoměrů a regulátorů průtoku od firmy Bronkhorst využít analogovou komunikaci (4 až 20 mA, 0 až 5 V DC, 0 až 10 V DC) spolu s digitálním rozhraním RS-232. Volitelně je možné přístroj vybavit i komunikačními protokoly Profibus-DP, Modbus RTU/ASCII, Flow-Bus nebo DeviceNet. Při ovládání z PC je volně k dispozici software výrobce a driver pro LabView.

    Měření průtokoměrem ES-Flow je založeno na ultrazvukovém principu. Měří se v rovné trubičce z korozivzdorné oceli s vnitřním průměrem 1,3 mm, která je uvnitř bez jakýchkoliv překážek nebo mrtvého prostoru. Kolem trubičky je několik disků, které tvoří pomocí radiální oscilace ultrazvukové vlny.

    Měřicí princip průtokoměru Bronkhorst ES-FLOW

    Měřicí princip průtokoměru Bronkhorst ES-FLOW

    Každý z disků obsahuje vysílač i snímač ultrazvukových vln, takže všechny kombinace po proudu a proti proudu jsou zaznamenány a zpracovány. Díky přesnému měření časového rozdílu jednotlivých záznamů (v řádu nanosekund) a automatickému měření rychlosti zvuku v kapalině je ES-Flow schopen měřit objemový průtok kapalin nezávisle na vlastnostech protékaného média. Kalibrace na různé kapaliny tedy není třeba a měření je možné v obou směrech.

    Další výhodou tohoto principu měření je jeho nezávislost na vnějších otřesech (pracuje bezchybně i při otřesech nebo vibracích okolí) a to, že měření funguje jak pro média s laminárním prouděním, tak i pro média s turbulentním prouděním.

    graf tlakové ztráty průtokoměru Bronkhorst ES-FLOW

    Tlaková ztráta přístroje je přímo závislá na velikosti průtoku a viskozitě protékaného média.

    Stejně jako u ostatních přístrojů Bronk­horst je bezplatně nabízena telefonická technická podpora 24 hodin denně a software zdarma.

    Autor článku: Martin Niederle - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete se podívat na naše další články, případně si projít kategorie související s tímto článkem (Měření a regulace průtoku, Průtokoměry a regulátory průtoku kapalin), nebo si prohlédnout relevantní produkt (ES-FLOW, ultrazvukový průtokoměr). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Bronkhorst.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky