Absolutní enkodéry WDGA pro náročné podmínky

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Absolutní enkodéry WDGA pro náročné podmínky

    Společnost Wachendorff, lídr ve výrobě enkodérů, představuje magnetické absolutní enkodéry s patentovanými technologiemi QuattroMag® a EnDra®. Pomocí těchto dvou magnetických technologií, které hravě konkurují přesnosti optických enkodérů, dává skvělou alternativu pro aplikace se silnými mechanickými vibracemi a nejrůznějším robustním zařízením, jako jsou jeřáby, mobilní pracovní plošiny, a dokonce i horizontální vrtací zařízení, jak je uvedeno níže.

    Vrtná souprava s absolutním enkodérem Wachednorff

    Vrtná souprava s absolutním enkodérem Wachendorff

    Jednootáčková technologie QuattroMag®

    Technologie je založena na čtyřech Hallových senzorech použitých společně s patentovaným výpočtovým algoritmem, který vypočítává magnetické pole generované diametrálně děleným magnetem namontovaným na čele hřídele enkodéru takovým způsobem, že jakékoli rušení mezi Hallovými signály a okolím je nemožné. Technologie tak může měřit úhlovou polohu a otáčky přesněji a rychleji než konvenční senzory ve vysoce přesných a dynamických aplikacích, ve kterých šlo doposud používat pouze absolutní snímače založené na optickém principu.

    Víceotáčkové enkodéry jsou navíc vybaveny technologií EnDra, která počítá a ukládá jednotlivé otáčky pomocí Wiegandova snímače, i když je bez napětí, protože využívá principu sbírání energie z rotace. I zde patentovaný proces umožňuje přesné a spolehlivé zpracování signálu.

    V kombinaci jsou tyto dvě technologie pro mobilní aplikace téměř nepřekonatelné, obě jsou bezkontaktní, a tedy bez opotřebení a pohyblivých částic jako jsou např. ozubená kola. Díky tomu, že enkodér nemá baterii, je zcela bezúdržbový. Spolehlivě pracuje v nízkých i vysokých teplotách, navíc je také k dispozici v offshore verzi, která umožňuje provoz v mořském prostředí.

    Víceotáčková technologie EnDra®

    EnDra = energetický drát, čímž je míněn Wiegandův drát, je feromagnetická slitina z kobaltu, železa a vanadu, která se skládá z tvrdého magnetického pouzdra a měkkého magnetického jádra. Pokud se pole magnetu pohybuje podél Wiegandova drátu otáčením hřídele, měkké magnetické jádro je nuceno sledovat pole, omezené tvrdým magnetickým pouzdrem.

    Technologie EnDra

    Je-li magnet přiblížen k drátu, vnější plášť s vysokou koercitivitou vylučuje magnetické pole z vnitřního měkkého jádra, dokud není dosaženo magnetického prahu, načež celý vodič – jak vnější plášť, tak vnitřní jádro – rychle přepíná polaritu magnetizace. Tento impuls, který je nezávislý na rychlosti, se generuje dvakrát za otáčku a pomocí cívky se převádí na elektrické impulsy. Tyto impulsy generují dostatek energie pro provoz nízkoenergetické paměti FRAM a poskytují informaci o počtu otáček.

     

    Spolehlivé měření v pohonech a mobilních strojích

    Společnost Wachendorff již více než 40 let nabízí senzory a produkty automatizační techniky pro mobilní stroje a průmyslová vozidla. Před více než deseti lety společnost vyvinula řadu absolutních enkodérů, které nabízejí obrovské výhody nejen v porovnání s konvenčními enkodéry, ale také v porovnání s konvenčními senzory, jako jsou potenciometry nebo jednoduché úhlové senzory. Díky těmto vylepšením jsou produkty ideální pro použití ve venkovních aplikacích nebo v prostředích s vysokými mechanickými nároky, jako jsou mobilní pracovní stroje, nebo dokonce i letecké výtahy.

    Pokud jde o Wachendorff, pouze magnetické řešení je dost dobré na to, aby splňovalo oba základní požadavky, jednootáčkový k určení počtu kroků a víceotáčkový pro čítač otáček. Enkodéry WDGA jsou podstatně méně citlivé na vibrace, které se neustále vyskytují ve strojích a systémech než v případě optických absolutních enkodérů s pohonnou jednotkou. Přes svou kompaktní konstrukci překonávají enkodéry WDGA vysoký faktor v optických systémech s technologií pohonu.

    Zákazník si může vybrat svůj optimální absolutní enkodér z mnoha konfigurací, ať už jde o typ příruby, resp. zda požaduje pro snímání plnou nebo dutou hřídel, velikost pouzdra od 36 mm do 58 mm, tak i z širokého spektra komunikačních protokolů SSI, RS485, SAE J1939, Profibus, CANopen, CANopen LIFT, Profinet, EtherCAT, EtherNet/IP a nebo také univerzální Industrial Ethernet, kde si zákazník může zvolit komunikační protokol dle potřeby jednoduchým nahráním požadovaného firmware.


    Výhody plynoucí z těchto technologií

     Bez baterií – Bez vlivu na životní prostředí, bez údržby, bez nutnosti likvidace, nižší administrativní náklady

     Bez pohonu – Bez opotřebení, bez údržby

     Kompaktní design, nízká hmotnost – Méně místa, nové možnosti použití

     Méně komponent – Nižší náchylnost k selhání

     Nízká spotřeba – Úspora energie

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete si přečíst související články Nejrychlejší a nejkompaktnější enkodér s PROFINET na světě, Hledáte enkodér pro bezpečný chod vašeho zařízení?, Ultrakompaktní a robustní systém pro měření délky LMSCA, nebo se podívat na naše další články, případně si projít kategorii související s tímto článkem (Měření polohy, otáček, délek a úhlů natočení), nebo si prohlédnout relevantní produkty (Absolutní enkodéry WDGA (SSI, RS485, SAE J1939 a PROFIBUS), Absolutní enkodéry WDGA (CANopen a CANopen LIFT), Absolutní enkodéry WDGA (PROFINET-IO, EtherCAT, EtherNet/IP a Universal-IE)). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Wachendorff Automation.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.


    Novinky